اندروید ۱۰ یا اندروید کیو
اندروید ۱۰ یا اندروید کیو ،اندروید ۱۰ یا اندروید کیو سیستمعامل اندروید از زمان شکلگیری خود راه درازی طی کرده است. غول دنیای فناوری گوگل سعی داشته هر سال نسخه جدیدی از آن را با قابلیتهای بهتر ارائه دهد. امسال مانند هر سال دیگری انتظار داریم این شرکت اندروید ۱۰ یا اندروید کیو را عرضه کند؛ حتی با آن که هنوز از زمان انتشار نسخه ۹ اندروید یا اندروید پای در مرداد ماه گوشی های هوشمند زیادی آن را دریافت نکردهاند. باعصراطلاعات همراه باشید.
زمان انتشار اندروید ۱۰
شرکت گوگل هنوز تاریخ رسمی را برای انتشار اندروید کیو اعلام نکرده است. حتی نمیدانیم نام سیستمعامل بعدی این شرکت چه چیزی است. اما با توجه به روندی که در نامگذاری نسخههای پیشین اندروید مشاهده کرده بودیم، یعنی به ترتیب حروف الفبا، به احتمال زیاد نام این سیستمعاملاندروید ۱۰ یا اندروید کیوخواهد بود.
اگر به تاریخ انتشار اندروید پای (۹) توجه کنیم، میتوانیم حدس بزنیم گوگل رسما در اوایل ماه مارس اندروید ۱۰ یا اندروید کیو را معرفی کند. و شاید مانند نسخه سال قبل یک بیلد آلفا در همان روز برای توسعهدهندگان ارائه شود. نام کامل Android Q احتمالا در اوایل ماه آگوست اعلام میشود.
شاید از همین الان شوق بهروزرسانی گوشی هوشمند خود را به آخرین نسخه اندروید داشته باشید؛ ولی هنوز مشخص نیست این آپدیت برای شرکتهای مختلف چه زمانی ارائه میشود.
اگر به گذشته نگاه کنیم، گوگل احتمالا در اواسط ماه آگوست اندروید ۱۰ یا اندروید کیو را منتشر خواهد کرد. ولی ابتدا گوشی های Pixel این شرکت دریافتکننده آن خواهند بود، و در ردیف بعدی گوشیهایی قرار میگیرند که در طرح Android One گوگل شرکت کردهاند. ارائه آپدیت جدید اندروید برای سایر گوشیهای هوشمند در طول سال ۲۰۱۹ ادامه خواهد یافت. حتی ممکن است به سال ۲۰۲۰ کشانده شود؛ چون شرکتهای مختلف اندروید را به حالت سفارشی در میآورند (همانطور که میدانید سیستمعامل اندروید متن باز است) و به آن ویژگیها و رابط کاربری خود را اضافه میکنند. مثلا شرکت هوآوی از رابطه کاربری EMUI استفاده میکند. یقینا عرضه اندروید ۱۰ یا اندروید کیو برای هوآوی باعث میشود نسخه جدید و پر امکاناتتری از این رابطه کاربری در نسلهای بعدی گوشی های سری میت و P این شرکت استفاده شود. یا اگر از محصولات سامسونگ استفاده میکنید، باید بگوییم عرضه آپدیت اندروید ۱۰ یا اندروید کیو برای سامسونگ ماهها پس از تاریخ انتشار آن انجام خواهد شد.
امکانات اندروید کیو
کنفرانس IO 2019 گوگل محل معرفی امکانات جدید اندروید ۱۰ یا اندروید کیو خواهد بود. ولی به لطف اخبار و تصاویری که به بیرون درز پیدا کرده، میتوانیم بعضی از امکانات Android Q را حدس بزنیم.
حالت تیره برای تمامی بخشهای گوشی
مهمترین تصاویر مربوط به امکاناتاندروید ۱۰ یا اندروید کیو توسط سایت معروف XDA Developers منتشر شده است. به نظر میآید توسعهدهندگان معروف این سایت در ماه ژانویه ۲۰۱۹ به سیستمعامل جدید دست پیدا کردهاند و بخشی از قابلیتهای جدید آن را به دیگران نشان دادهاند. در بین آنها بارزترین ویژگی یک حالت تیره (Dark Mode) برای تمامی بخشهای گوشی است. گزینه مربوط به فعالسازی این حالت در بخش تنظیمات نمایشگر گوشی دیده میشود و به همراه آن محیط اصلی اینترفیس کاربری، بخش تنظیمات و فایلها به رنگ خاکستری تیره در خواهد آمد. سایر بخشها مانند پنل تنظیم حجم صدا، تنظیمات سریع و بخش اعلانات رنگ سیاه به خود میگیرند تا در یک زمینه تاریکتر بهتر به چشم آیند. توسعهدهندگان همچنین با گزینهای روبهرو شدند که ظاهرا اپلیکیشنهایی که حالت تیره را ندارند مجبور میکند یک طرح رنگی مشکی کاربرپسندتر استفاده کنند.
مجوزهای بیشتر
تصاویری که XDA منتشر کرده است تغییر در مجوزها را نشان میدهد؛ که از حالت عمومی به حالت خاص درآمدهاند. حالا کاربران میتوانند به شکل جامعتری روی عملکرد اپلیکیشنهایی نظارت داشته باشند که برای انجام کارهای خاص به آنها، به عنوان مثال دسترسی به بلندگو یا موقعیت کاربر، مجوز دادهاند. همچنین یک قابلیت جدید جستوجو به چشم میخورد؛ که به کاربر اجازه میدهد انواع مجوزها را فیلتر کند تا سریعا ببیند چه اپلیکیشنهایی به عنوان مثال به دوربین، فهرست مخاطبان تماس و سایر موارد دسترسی دارند.
یک ویژگی بارز دیگراندروید ۱۰ یا اندروید کیو این است که کاربر میتوانند ببیند هر اپلیکیشن چه مجوزهایی دریافت کرده است و تصمیم به لغو مجوزها یا فعالسازی مجدد آنها بگیرد؛ یا مشخص کند اپلیکیشن تنها زمانی اجازه استفاده از مجوز را دارد که باز است.به نظر میرسد گوگل بعد از سالیان سال قصد افزایش جنبههای امنیتی اندروید را دارد. شاید هم میخواهد به اپل سلام کند!
ابزار توسعهدهندگان
براساس اطلاعاتی که توسط XDA به بیرون درز پیدا کرده است، گوگل مجموعه ابزار جدیدی برای توسعهدهندگان در نظر گرفته؛ ولی نحوه عملکرد تمامی آنها مشخص نیست. به عنوان مثال گزینهای به اسم Freeform windows return دیده میشود، که زمان فشار دادن آیکون یک اپلیکیشن و نگه داشتن آن در پنجره آخرین اپلیکیشنهای باز شده ظاهر میشود. علاوه بر این XDA موفق به پیدا کردن قابلیتی به اسم «Game Updates Package Preference» شده است که کارکرد آن هنوز در هالهای از ابهام قرار دارد. وجود گزینه دیگری به اسم «Force Desktop Mode» ما را به یاد داک چند رسانهای DeX میاندازد و ظاهرا به کاربر اجازه میدهد برای کار با گوشی خود از یک نمایشگر خارجی استفاده کند. هنوز تمامی بخشهای رابط کاربری Android Q کامل نشده است. بنابراین نمیتوانیم در مورد قابلیتهای دیگری مانند ضبط صفحه نمایش نظر دهیم.
سایر نکات
چند ویژگی عجیب دیگر در اندروید ۱۰ دیده میشود؛ که سایت XDA به آنها اشاره کرده بود. از جمله دو گزینه جدید در بخش تنظیمات دسترسپذیری است این دو قابلیت جدید در مورد مدت زمان نمایش پیام اعلانات هستند و ظاهرا در رابطه با انواع مختلفی از اعلانات استفاده میشوند. اولین گزینه برای پیامهایی هستند که از کاربر انجام کاری را میخواهند، در حالی که مورد دیگر ظاهرا در خصوص اعلاناتی است که در خصوص یادآوری نکات خاصی ظاهر میشوند. کاربر میتواند مدت زمان نمایش این دسته از اعلانات را بین ۳۰ ثانیه و ۲ دقیقه تنظیم کند.
کلام پایانی درباره اندروید ۱۰
اطلاعات زیاد دیگری در مورد Android Q وجود ندارد. ولی با توجه به سابقه گوگل در اعلام نسخه بعدی اندروید در اوایل سال جدید میلادی، باید بگوییم طی هفتههای آینده اخبار بیشتری از این سیستمعامل خواهیم شنید.
طبق چیزی که تا الان دیده و شنیدهایم باید بگوییم گوگل هر سال سیستمعامل محبوب خود را پیشرفتهتر میکند و با توجه بیشتر به مجوزهای اپلیکیشن میخواهد جنبههای امنیتی سیستمعامل خود را افزایش دهد. آیا تقابل جنبههای امنیتی iOS و اندروید با انتشار اندروید ۱۰ یا اندروید کیو به مرحله دیگری کشیده میشود؟ شما چه نظری دارید؟ نظر خود را در بخش دیدگاهها با ما در میان بگذارید.