عصر اطلاعات

بیوگرافی پل آلن، هم‌بنیان‌گذار مایکروسافت و یکی از ثروتمندترین سرمایه‌گذاران دنیای فناوری

بیوگرافی پل آلن، هم‌بنیان‌گذار مایکروسافت و یکی از ثروتمندترین سرمایه‌گذاران دنیای فناوری

بیوگرافی پل آلن، هم‌بنیان‌گذار مایکروسافت و یکی از ثروتمندترین سرمایه‌گذاران دنیای فناوری

پل آلن هم‌بنیان‌گذار مایکروسافت، در تشکیل این غول نرم‌افزاری با بیل گیتس همکاری کرد و پس از آن نیز به سرمایه‌گذاری‌های متعدد در حوزه‌ی فناوری پرداخت.باعصراطلاعات همراه باشید.

پل گاردنر آلن (Paul Gardner Allenسرمایه‌گذار، تاجر و خیّر آمریکایی بود که در سال ۱۹۷۵، به‌همراه بیل گیتس، شرکت مایکروسافت را تأسیس کرد. او که در تاریخ ۲۳ مهر ۱۳۹۷ (۱۵ اکتبر ۲۰۱۸) از دنیا رفت، در زمان مرگش در رتبه‌ی ۴۶ فهرست ثروتمندترین افراد جهان قرار داشت. او در این زمان صاحب ۱۰۰ میلیون سهم شرکت مایکروسافت بود و ثروتش در حدود ۲۰.۳ میلیارد دلار تخمین زده می‌شود.آلن بنیان‌گذار شرکت Vulcan نیز بود. این شرکت، وظیفه‌ی مدیریت سرمایه‌گذاری‌های و خیریه‌های آلن را بر عهده داشت. سرمایه‌گذاری میلیون دلاری آلن در حوزه‌های مختلف اعم از فناوری، رسانه، تحقیقات علمی، املاک، شرکت‌های خصوصی فضایی و سهام‌هایی در شرکت‌های دیگر بود. آلن مالک دو تیم ورزشی حرفه‌ای هم بود. Seattle Seahawks از لیگ NFLو Portland Trail Blazers از لیگ ‌NBA تحت مالکیت این سرمایه‌گذار فعالیت می‌کردند. به‌علاوه بخشی از مالکیت تیم Seattle Sounders از لیگ MLS نیز به پل آلن تعلق داشت.

پل آلن فعالیت‌های خیرخواهانه‌ی زیادی داشت. او مؤسساتی تحقیقاتی در زمینه‌ی بیماری‌های مغزی و سلولی تأسیس کرده بود و علاوه بر آن، زمینه‌های مختلفی از قبیل آموزش، منابع طبیعی، خدمات اجتماعی و غیره، هدف بیش از ۲ میلیارد دلار از سرمایه‌گذاری‌های خیرخواهانه‌ی این سرمایه‌گذار بودند. هم‌بنیان‌گذار مایکروسافت جوایز متعددی را نیز در طول زندگی خود دریافت کرد و در سال‌های ۱۳۸۶ و ۱۳۸۷ (۲۰۰۷ و ۲۰۰۸) درفهرست ۱۰۰ فرد تأثیرگذار جهان در مجله‌ی تایم قرار گفت.

تولد و تحصیل

پل آلن در ۱ بهمن ۱۳۳۱ (۲۱ ژانویه‌ی سال ۱۹۵۳) در سیاتل واشنگتن به دنیا آمد. پدرش کنث سام آلن و مادرش ادنا فی آلن نام داشتند. آلن به مدرسه‌ی خصوصی لیک‌ساید در سیاتل رفت و همان جا با بیل گیتس که دو سال از خودش کوچک‌تر بود، دوست شد. هر دوی آنها از همان ابتدا علاقه‌ی شدیدی به کامپیوترها نشان می‌داند. آنها از ترمینال تله‌تایپ مدرسه برای یادگیری مهارت برنامه‌نویسی استفاده کردند.

بیل و آلن پس از مدتی از کابخانه‌ی دپارتمان علوم کامپیوتر دانشگاه واشنگتن نیز برای تمرین و یادگیری مهارت‌های کامپیوتری استفاده کردند. آنها از کامپیوترهای این کتابخانه به‌صورت تقریبا غیرقانونی استفاده می‌کردند و یک بار نیز در سال ۱۳۵۰ (۱۹۷۱) به‌خاطر این کار از کتابخانه اخراج شدند. به‌هرحال دوران نوجوانی این دو کارآفرین ماندگار دنیای فناوری، در انواع تلاش برای یادگیری زبان‌های کامپیوتری گذشت.

آلن در آزمون SAT نمره‌ی ۱۶۰۰ گرفت و برای ادامه‌ی تحصیلات به دانشگاه ایالتی واشنگتن رفت. او پس از دو سال دانشگاه را رها کرد تا به‌عنوان برنامه‌نویس در شرکت Honeywellدر بوستون مشغول به کار شود. محل کار او نزدیک به دانشگاه هاروارد و محل تحصیل بیل گیتس بود. آلن پس از مدتی بیل را راضی کرد تا او هم تحصیلات دانشگاهی را رها کرده و در تأسیس شرکت جدید به او کمک کند.

مایکروسافت

پل و بیل در سال ۱۳۵۴ (۱۹۷۵) به ‌آلبوکرکی در نیومکزیکو رفتند و در آنجا، بازاریابی برای محصول نرم‌افزاری خود یعنی یک مترجم زبان بیسیک را شروع کردند. این محصول طی قراردادی با شرکت آمریکایی MITS آماده می‌شد. در واقع هدف اصلی آماده‌سازی زبان بیسیک برای کامپیوترهای Altair این شرکت بود. آلن پس از این قرارداد مدتی را به‌عنوان مدیر ارشد نرم‌افزار در همین شرکت گذراند.

داستان معروفی در تاریخچه‌ی شرکت مایکروسافت وجود دارد و آن هم قرارداد این شرکت برای آماده‌سازی سیستم‌عامل داس برای شرکت IBM بوده است. در واقع بیل و پل، قول سیستم‌عاملی را به مدیران آی‌بی‌ام دادند که هنوز توسعه نیافته بود. در این زمان، پل مذاکراتی را با تیم پترسون انجام داد تا سیستم‌عامل QDOS را با قیمت ۵۰ هزار دلار از او بخرد. جالب است بدانید نام این سیستم‌عامل مخفف عبارت Quick and Dirty operating system است. تیم پترسون در آن زمان کارمند شرکت Seattle Computer Products بود.

در نهایت این قرارداد امضا شد و مایکروسافت توانست سیستم‌عامل DOS را برای کامپیوترهای شخصی آی‌بی‌ام عرضه کند. این همکاری با آی‌بی‌م، ثروت زیادی را به شرکت مایکروسافت سرازیر کرد و شروعی برای ثروتمند شدن پل آلن و بیل گیتس شد. البته همکاری پل با مایکروسافت عمر زیادی نداشت و او در سال ۱۳۶۱ (۱۹۸۲) به‌ خاطر ابتلا به بیماری لنفوم هاجکین از کار در این شرکت استعفا داد.

بیل گیتس پس از رفتن آلن از او خواست تا بخشی از سهامش را به‌خاطر فعالیت‌های زیاد گیتس در مایکروسافت به او ببخشد. بیل پیشنهاد تقسیم شرکت به‌صورت ۴۰-۶۰ را داد و آلن نیز با آن موافقت کرد. البته در نهایت این درصد به ۳۶-۶۴ رسید. گیتس از این مرحله هم فراتر رفت و در سال ۱۳۶۲ (۱۹۸۳) تلاش کرد تا سهم آلن را با قیمت ۵ دلار برای هر سهم از او بخرد. البته آلن با این درخواست مخالفت کرد و تمام سهم خود را نگه داشت.

دوران پس از مایکروسافت و سرمایه‌گذاری‌های بزرگ

آلن پس از مدتی مبارزه با بیماری سرطان و همچنین تحمل پرتو‌درمانی، سلامتی خود را بازیافت. او در سال ۱۳۶۵ (۱۹۸۶) به‌ همراه خواهرش جو لین آلن پاتن شرکت خصوصی ولکان را تأسیس کرد تا به‌ نوعی مدیریت سرمایه‌گذاری‌های بعدی را در این شرکت انجام دهد.هم‌بنیان‌گذار مایکروسافت که درآمد مناسبی را از عرضه‌ی عمومی سهام این شرکت در سال ۱۳۶۵ (۱۹۸۶) کسب کرده بود، مدتی بعد به سرمایه‌گذاری در ورزش علاقه‌مند شد. اولین تیم ورزشی که در سال ۱۳۶۷ (۱۹۸۸) توسط او خریداری شد، پورتلند تریل بلیزرز نام داشت. او دو سال بعد نیز فعالیت‌های خیرخواهانه‌ی خود را با تأسیس بنیاد خیریه‌ی خانواده‌ی پل جی. آلن شروع کرد.

هم‌بنیان‌گذار مایکروسافت در سال ۱۳۷۱ (۱۹۹۲) با هدف سرمایه‌گذاری در ایده‌ها و استارتاپ‌ها وارد سیلیکون ولی شد. او و دیوید لیدل شرکت Interval research را در این منطقه تأسیس کردند که به‌صورت آزمایشگاه و انکوباتور شرکت‌های جدید فعالیت می‌کرد. این شرکت تا سال ۱۳۷۹ (۲۰۰۰) فعال بود و ۳۰۰ پتنت از دل آن بیرون آمد. سرمایه‌گذاری بزرگ بعدی، با خرید ۸۰ درصد از سهام Ticketmaster به ارزش ۲۴۳ میلیون دلار انجام شد که بعدا، شرکت Home Shopping Network با تبادل ۲۰۹ میلیون دلار از سهم خود، ۴۷.۵ درصد از سهام آلن را در تیکت‌مستر خریداری کرد.

فعالیت‌های گوناگون آلن در ورزش و خیریه متوقف نشد. او در سال ۱۳۷۵ (۱۹۹۶) به گروه موسیقی Grown Men ملحق شد و به‌عنوان گیتاریست در آنجا فعالیت کرد. در سال ۱۳۷۶ (۱۹۹۷) به فیلم‌سازی روی آورد و شرکت خصوصی فیلم‌سازی Vulcan production را تأسیس کرد. هدف بعدی، باز هم سرمایه‌گذاری ورزشی بود که با خرید تیم راگبی Seattle Seahawks محقق شد.شرکت فیلم‌سازی پل آلن، تاکنون محصولات موفقی داشته که برخی از آنها جوایز امی، گرمی و حتی نامزدی جوایز گلدن گلوب و اسکار را نیز در سابقه‌ی خود دارند. تعداد زیادی از محصولات این شرکت، به حوزه‌ی مستند و خبر اختصاص دارند و به‌ عنوان مثال سریال We The economy این شرکت در سال (۱۳۹۳) ۲۰۱۴ جایزه‌ی Webby را برای بهترین سریال سیاسی و خبری آنلاین دریافت کرد.

فعالیت بعدی، ورود به دنیای مخابرات بود. آلن در سال ۱۳۷۷ (۱۹۹۸) سهام کنترلی Charter communication را خریداری کرد. این شرکت  در سال ۱۳۸۷ (۲۰۰۹) اعلام ورشکستگی کرد و ضرری ۷ میلیارد دلاری به سرمایه‌ی آلن وارد کرد. به‌هرحال او بخش کمی از سهام خود را در این شرکت نگه داشت که در سال ۲۰۱۲ به ارزش ۵۳۵ میلیون دلار رسیده بود. این شرکت در نهایت در سال (۱۳۹۵) ۲۰۱۶ توسط تایم وارنر کیبل خریداری شده و پس از ادغام آنها با زیرمجموعه‌ی دیگر یعنی اسپکترام، به دومین شرکت بزرگ خدمات کابلی در آمریکا تبدیل شد.

هم‌بنیان‌گذار مایکروسافت در نهایت در ۱۹ آبان ۱۳۷۹ (۹ نوامبر سال ۲۰۰۰) به‌صورت رسمی از هیئت مدیره‌ی این شرکت استعفا داد و تنها به‌عنوان مشاوری برای مدیران اجرایی این شرکت مشغول شد. بخش زیادی از سهام آلن نیز در همین سال به فروش رفت. پل آلن پس از سرمایه‌گذاری‌های متعدد به تأسیس موزه علاقه‌مند شد و در سال ۲۰۰۰ به همراه خواهرش Experience Music Project را به‌صورت یک موزه‌ی تعاملی موسیقی تأسیس کرد. این موزه بعدا فعالیت خود را گسترش داده و در سال ۲۰۱۶ به Museum of pop Cultureتغییر نام داد. علاقه‌ی آلن به موزه و تاریخ باز هم ادامه داشت و او در سال ۱۳۸۳ (۲۰۰۴) موزه‌ی Allen science fiction را تأسیس کرد.

اگرچه بسیاری از مردم،‌ شرکت‌های خصوصی فضایی را با نام‌هایی همچون اسپیس ایکس، بلو اوریجین و ویرجین گالکتک می‌شناسند، اما اولین شرکت این حوزه در سال ۱۳۸۳ (۲۰۰۴) و به‌نام SpaceShipOne توسط آلن تأسیس شد. فعالیت آلن در شرکت‌های فضایی ادامه داشت و او در سال ۱۳۹۴ (۲۰۱۵)، شرکت Vulcan Aerospace را به‌عنوان زیرمجموعه‌ای از ولکان تأسیس کرد که با هدف اصلاح مفهوم سفر به فضا و کاهش قیمت این سفرها فعالیت می‌کند.

جوایز و افتخارات

همان‌طور که گفته شد آلن در سال‌های ۱۳۸۶ و ۱۳۸۷ (۲۰۰۷ و ۲۰۰۸ میلادی) در فهرست ۱۰۰ فرد تأثیرگذار مجله‌ی تایم قرار گرفت. شرکت‌های تحت مدیریت او همچون اسپیس‌شیپ‌وان نیز جوایزی را دریافت کرده‌ند. فعالیت آلن در حوزه‌ی مخابرات و رسانه نیز باعث شد تا او در سال ۱۳۸۷ (۲۰۰۸) جایزه‌ی ونگارد را از انجمن ملی مخابرات آمریکا دریافت کند.

آلن از دانشگاهی که روزی رها کرده بود، دکترای افتخاری دریافت کرد

مالکیت تیم‌های ورزشی نیز افتخاراتی را برای آلن به همراه داشت. او در سال ۱۳۸۸ (۲۰۰۹) جایزه‌ی ورزشی اورگان را به‌خاطر مدیریت طولانی‌مدت تیم تریل بلیزرز دریافت کرد. شهر سیاتل و کمیسیون ورزشی این شهر نیز در سال ۱۳۹۰ (۲۰۱۱) او را به‌عنوان شهروند سال انتخاب کرد. پس از آن این جایزه به نام جایزه‌ی پل آلن شناخته می‌شود.

اغلب جوایز و افتخارات دیگر آلن به خاطر فعالیت‌های خیرخواهانه به او اهدا شده است. مجله‌ی آنلاین فعالیت‌های بشردوستانه‌ی Inside Philantrophy در سال ۱۳۹۳ (۲۰۱۴) به‌خاطر تلاش‌های آلن برای ریشه‌کن کرد ابولا، جایزه‌ی برتر سال را به او اهدا کرد. البته فعالیت‌های او برای حفظ اقیانوس‌ها و تأسیس مراکز تحقیقاتی نیز در اهدای این جایزه نقش داشتند. او برای مقابله با این ویروس، جایزه‌ی Champion for Global Health Award را نیز در سال ۱۳۹۴ (۲۰۱۵) از مرکز تحقیقات بیماری‌های عفونی دریافت کرد.

دانشگاه ایالتی واشنگتن که پل، تحصیل در آن را نیمه‌کاره رها کرده بود، بالاترین مدرک افتخاری خود را با نام Regents’ Distinguished Alumnus Award به او اهدا کرد. دانشگاه نلسون ماندلا، دانشگاه لوزان و دانشگاه Cold Spring Harbor Laboratory نیز مدارک دکترای افتخاری خود را به پل آلن اهدا کرده‌اند.

خروج از نسخه موبایل